\\ Visie


Op zaterdag 23 oktober 2021 om 20u vindt in de Gentse Sint-Pieterskerk een origineel concert plaats met op het programma muziek voor strijkorkest, uitgevoerd door Lumen Symphonicum o.l.v. David De Geest.

Het eerste concertgedeelte kleurt klassiek met de componisten Antonio Vivaldi, Wolfgang Amadeus Mozart, Ralph Vaughan Williams en Ottorino Respighi. In het tweede deel komen recente meesters aan bod zoals Ennio Morricone, John Barry, James Horner en Jóhann Jóhannsson.

Van hen worden een aantal filmthema's gespeeld, dit afgewisseld met de klassieke werken op het programma. Het concert wordt beëindigd met de meeslepende Simple Symphony van Benjamin Britten. Het warm en gevarieerd programma wordt gebracht door de strijkers van Lumen Symphonicum in het rustieke kader van de Sint-Pieterskerk.

Het concert gaat door op zaterdag 23 oktober 2021 van 20.00u tot +/- 21.30u
in de Sint-Pieterskerk, Sint-Pietersplein, 9000 Gent.

Reservatie via deze link.

We kijken er alvast naar uit om je op deze concertavond te kunnen verwelkomen!

 

Lumen Symphonicum vzw

Adres: Sint-Jansdreef 2, 9900 Eeklo

Internet: www.lumensymphonicum.be  - info@lumensymphonicum.be

Facebook   Instagram   Youtube

 

Hieronder vindt u informatie betreffende eerdere Lumen Symphonicum concerten.

Op zondag 10 november 2019 om 20.15u gaf Lumen Symphonicum o.l.v. David De Geest in het Cultuurcentrum De Herbakker een premièreconcert in Eeklo.

Lumen Symphonicum werkte voor dit concert samen met de getalenteerde sopraan Jolien De Gendt. Zij vertolkte beroemde opera-aria’s van Mozart, waaronder ‘Koningin van de Nacht’ uit “Die Zauberflöte” en aria’s uit o.a.  “Mitridate” en “La clemenza di Tito”. Tevens werden Mozarts Ouverture “Le nozze di Figaro” én 35Symfonie “Haffner” uitgevoerd. Jolien en David, beiden 35 jaar jong, brachten hiermee hulde aan hun lievelingscomponist die slechts 35 jaar oud werd.

Ook Beethoven stond geprogrammeerd op dit premièreconcert. Van hem kon u de magistrale Eerste Symfonie en imposante “Prometheus” Ouverture beluisteren, twee meesterwerken die in 1800 gecomponeerd werden.

Lumen Symphonicum is een in 2015 opgericht symfonisch orkest dat onder leiding staat van de in Eeklo geboren David De Geest. Dit professioneel orkest is gespecialiseerd in Weense Klassiek en programmeert voornamelijk muziek van Mozart, zoals het ontroerende Klarinetconcerto, de Serenade “Eine kleine Nachtmusik” en zijn bekende laatste Symfonieën. Ook symfonieën van Haydn, Beethoven en Schubert werden door het orkest reeds uitgevoerd.

Lumen Symphonicum werkte samen met gerenommeerde solisten zoals klarinettist Eddy Vanoosthuyse en pianist Daniel Blumenthal, laureaat van het Koningin Elisabeth Concours. Het orkest had tevens het genoegen vorig jaar te concerteren met Charles Neidich (USA), Louis Rossi (Chili), Antonio Saiote (Portugal) en Karl Leister (Duitsland). In 2016 had Lumen Symphonicum de eer om op het premièreconcert in Gent Prins Laurent te mogen verwelkomen.

 

 
Op zaterdag 28 april 2018 namen Mozart en Haydn plaats op de affiche van Lumen Symphonicum. In het Gentse Conservatorium werden werken van deze topcomponisten uitgevoerd door de 33 professionele orkestmusici die samen het orkest Lumen Symphonicum vormen. 
Dit in 2015 opgericht symfonisch orkest kon tijdens zijn concertseizoen in 2017 op het nodige succes rekenen. Het talrijk opgekomen publiek beleefde o.a. Mozarts Eine kleine Nachtmusik, 40ste Symfonie en Schuberts 1ste Symfonie. Ook ongekend werk van Antonio Salieri, leermeester van Schubert in Wenen, bekoorde menig concerttoehoorder.

Voor dit gebrachte concertprogramma wenste David De Geest met Lumen Symphonicum (wat zoveel betekent als ‘symfonisch licht’) een nieuwe invalshoek te bieden op het symfonische repertoire met als uitgangspunt de Weense Klassiek.

Het programma focuste zich op werk van Mozart en Haydn geschreven in 1791, het laatste levensjaar van Mozart en tevens de start van Haydns periode in Londen. Lumen Symphonicum speelde de Ouverture uit de opera ‘L’Anima del filosofo – Orfeo ed Euridice’, gevolgd door de 96ste Symfonie, de feestelijke ‘Miracle’-Symfonie; beide werken werden gecomponeerd in 1791 tijdens Haydns verblijf in Londen. In het tweede deel werd het bekende Klarinetconcerto in A-groot van Mozart gespeeld, met als solist de wereldvermaarde Eddy Vanoosthuyse. Ook weerklonk de ‘Linzer’-Symfonie, 36ste Symfonie van Mozart geschreven in de Oostenrijkse stad Linz, in het tweede deel.

Dit Haydn & Mozart concert vondt plaats op zaterdag 28 april 2018 om 20.15u in de Miry Concertzaal van het Conservatorium Gent, Biezekapelstraat 9.
 

Op zaterdag 29 april 2017 namen Salieri-Mozart-Schubert plaats op de nieuwe affiche van Lumen Symphonicum. In het Gentse Conservatorium werden werken van deze drie componisten uitgevoerd door de professionele orkestmusici die samen het orkest 'Lumen Symphonicum' vormen.

Dit nieuw symfonisch orkest kon tijdens zijn eerste Mozart-concertseizoen op het nodige succes rekenen. Het talrijk opgekomen publiek beleefde Mozarts Jupitersymfonie en 21ste Pianoconcerto met solist Daniel Blumenthal in Knokke, Brussel en Gent. We waren tevens vereerd om ZKH Prins Laurent op het concert van 8 oktober in het Gentse Conservatorium te mogen verwelkomen.

Ook voor het tweede concertprogramma wenste artistiek leider David De Geest een nieuwe invalshoek te bieden op het symfonische repertoire met als uitgangspunt de Weense Klassiek.

In de stijl van Joseph Haydn componeerde de zestienjarige Franz Schubert in 1813 een indrukwekkende Eerste Symfonie. Schubert was als jonge knaap lid van de Wiener Sängerknaben en leerling van Antonio Salieri, kapelmeester aan het Weense Hof. Ook in zijn latere tienerjaren kreeg Schubert les van Salieri. Deze Italiaanse componist, die dikwijls onterecht als vijand van Mozart wordt geportretteerd, oogstte vanaf 1770 heel wat opera-successen in Wenen. De opera 'La Secchia Rapita', waarvan we de Ouverture zullen brengen, stamt uit deze periode.

Naast Salieri en Schubert brengt Lumen Symphonicum twee van Mozarts meest gespeelde en bij het publiek meest gekende werken: 'Eine kleine Nachtmusik' en Symfonie 40 in g-klein. Het eerste wordt door het strijkorkest Lumen Symphonicum uitgevoerd; het tweede door het voltallige orkest, met klarinetten opgenomen in de orkestratie.

Salieri-Mozart-Schubert op zaterdag 29 april 2017 om 20.15u in de concertzaal van het Conservatorium Gent, Biezekapelstraat 9.
 

David De Geest, artistiek leider van Lumen Symphonicum, voelde in 2015 de noodzaak om een dynamische symfonische groep met collegae-musici op te richten. Dit idee resulteerde in de start van een gloednieuw professioneel orkest met een vaste bezetting bestaande uit een kern van 30 talentvolle jonge orkestmusici. De voorbije tien jaar hebben zij een uitgebreide orkestervaring kunnen opdoen, en dit na een geslaagde studie aan één van de Vlaamse Conservatoria. Samen vormen ze “Lumen Symphonicum”, wat zoveel betekent als ‘symfonisch licht’, waarmee men projectmatig een nieuwe invalshoek wenst te bieden op een uitgebreid symfonisch repertoire, dit ter promotie van de orkestmuziek met als uitgangspunt de Weense Klassiek.

  Voor de eerste reeks concerten (april - oktober 2016) koos David De Geest voor een volledig Mozart-programma: de heroïsche Jupitersymfonie (41ste) en het diepzinnige 21ste Pianoconcerto. Als solist voor dit tweede werk werd internationaal gerenommeerd pianist Daniel Blumenthal, laureaat van het Koningin Elisabeth Concours en gewaardeerd Mozart-vertolker, verwelkomd. De twee geprogrammeerde werken kennen eenzelfde orkestbezetting waardoor de beide delen van het programma in stijl, interpretatie en orkestkleur aan elkaar gelinkt werden.


    Concertprogramma Gent 2017:

Antonio Salieri:
Ouverture 'La Secchia Rapita'

Wolfgang Amadeus Mozart:
Eine kleine Nachtmusik (KV 525) & Symfonie nr. 40 in g-klein (KV 550)

Franz Schubert:
Symfonie nr. 1 in D-groot (D82)

 

Concertprogramma Knokke-Brussel-Gent 2016:

     Wolfgang Amadeus Mozart:
     Symfonie nr. 41 in C-groot “Jupiter”, KV 551
     Pianoconcerto nr. 21 in C-groot, KV 467

dialooginhoud