\\ Dirigent


DAVID DE GEEST, DIRIGENT

David De Geest (°1984, Eeklo) begon zijn muziekstudies aan de Kunstacademie Eeklo in de pianoklas van zijn moeder Monique Lanszweert. Na een humaniora Latijn-Wiskunde studeerde hij verder aan de Hogeschool Gent, departement Koninklijk Conservatorium. In juni 2007 studeerde hij met grote onderscheiding af als Meester/Master in de Muziek in de opleiding Muziektheorie/Schriftuur en directie, en in de lerarenopleiding van academisch niveau. Hij volgde een klassieke opleiding met nadruk op de vakken harmonie, contrapunt en fuga, koor- en orkestdirectie, compositie, muziekanalyse en muziekgeschiedenis. Voor koor- en orkestdirectie behaalde hij grootste onderscheiding.

David is docent Koor aan de Erasmushogeschool Brussel, departement Koninklijk Conservatorium (School of Arts) en aan de Kunsthumaniora van het GO Brussel. Daarnaast geeft hij Muziektheorie, Compositie, Arrangement en Klavierharmonisatie aan de Kunstenacademie 'August De Boeck' Asse. Hij is tevens jurylid van de 'International Music Competition Triomphe de l'Art' Brussel.
Van 2008 tot 2015 was David dirigent en artistiek leider van de Schola Cantorum Cantate Domino van het Sint-Maarteninstituut Aalst. Hij dirigeerde dit koor in meer dan 250 uitvoeringen in binnen- en buitenland.

David specialiseerde in directie in Dresden, Nürnberg en aan de Universiteit van Oxford. Hij dirigeerde concerten in o.a. België (BOZAR), Italië (St. Pietersbasiliek), Mexico (CENART), Zuid-Korea (Seoul Arts Center, KBS Hall Seoul) en Japan (St. Mary Cathedral Tokyo). Als gastdirigent leidde David o.a. The Choir of New College Oxford, het Dresdner Kreuzchor, Schola Cantorum Mexico, het Orpheus Kamerorkest van Bulgarije en het Giovanile Arcantico Orkest van Milaan, Italië. Hij leidde tevens verschillende koren in Japan w.o. Miyagi Sanjo OG Choir, Mozart Choral Ensemble Japan, het Tokorozawa en Wakayama Youth Choir Japan en werkte samen met dirigenten Edward Higginbottom, Roderich Kreile, PierAngelo Pelucchi, Kanezo Kori, Tsutomu Masuko, Gabriel Garrido en Jos van Immerseel.

David dirigeerde barok en klassiek werk, w.o. Charpentier, Bach, Händel, Mozart en Haydn. Hij dirigeerde de Belgische première van Johann Baptist Vanhals 'Missa Pastoralis in G' en Johann Nepomuk Hummels 'Te Deum in D' en 'Missa Solemnis in C'. David De Geest realiseerde vier cd’s met daarop Händels 'Coronation Anthems', Vivaldi's 'Gloria' (RV 589), Mozarts 'Requiem', Vanhals 'Missa Pastoralis' en Haydns 'Nelsonmesse', uitgevoerd door de Schola Cantorum Cantate Domino onder zijn leiding. Verder dirigeerde hij werk van 20ste-eeuwse componisten zoals Daniel Pinkham, Knut Nystedt, Ernst-Thilo Kalke en Jules Van Nuffel. Van deze laatste dirigeerde David het 'Te Deum' op. 62 voor groot koor, koperensemble en orgel i.s.m. het Dresdner Kreuzchor.

  

In het kader van europalia.china dirigeerde David in BOZAR, alsook meermaals voor de Koninklijke Familie: n.a.v. het 20-jarig overlijden van Koning Boudewijn en t.g.v. de doopplechtigheid van Prinses Eléonore en de Eerste Communieviering van Prinses Laetitia. Het 'Requiem' van Mozart werd onder zijn leiding uitgevoerd in de Brusselse Kathedraal n.a.v. de 10-jarige herdenking van 11 september, georganiseerd door de Amerikaanse ambassade in België en bijgewoond door -toen nog- Prins Filip en Prinses Mathilde. Deze laatsten waren in 2012 ook te gast op het feestelijk jubelconcert "Cantate Domino klinkt in drieluik: Bach-Händel-Mozart" o.l.v. David.

David dirigeerde het Koor van het Conservatorium Brussel in een Schubert/Brahms-concert in BOZAR (2016). In 2017 voerde dit koor werk uit van o.a. Tomaso Albinoni, Samuel Barber, Carl Orff, Antonín Dvořák, Bob Chilcott en Hans Zimmer. Ook Japanse liederen in een bewerking van David De Geest stonden op het programma. Verder trad hij met het Koor van het Conservatorium Brussel op in Carl Orffs 'Carmina Burana' (2015) en Hans Zimmers 'Gladiator' (2014).

David werkt tevens voor filmmuziekprojecten, zoals James Horners ‘Titanic live’ in 2015 (Keulen, Luxemburg) en de ‘Hans Zimmer Live’ Europa concerttour in 2016 en 2017 (Brussel, Antwerpen, Amsterdam, Rotterdam, Genève en Luxemburg). In november 2017 dirigeerde hij zijn Cinematic Art Choir tijdens de concerttour van James Newton Howard in de Koningin Elisabethzaal Antwerpen, Salle Pleyel Parijs en het Concertgebouw Amsterdam. 

Sinds 2015 is David dirigent en artistiek leider van het symfonisch orkest Lumen Symphonicum, bestaande uit professionele musici – rond de leeftijd van 30 jaar – en gespecialiseerd in klassiek Weens repertoire. David dirigeerde symfonieën van Mozart, Haydn, Beethoven en Schubert. Ook verschenen orkestwerken van Salieri, Hummel, Strauss en Piazzolla op de concertprogramma’s. Concerti van Mozart en Stamitz werden gedirigeerd door David en uitgevoerd door internationale solisten als Daniel Blumenthal (USA), Charles Neidich (USA), Eddy Vanoosthuyse (BEL), Luis Rossi (Chili), Antonio Saiote (Portugal) en Karl Leister (Duitsland). Het orkest werkte ook samen met zangers en koren om Weense operamuziek uit te voeren. In 2019 werden, samen met Beethovens Eerste Symfonie, opera-aria’s en -koren uitgevoerd in de Concertzaal van het Brussels Conservatorium. In datzelfde jaar dirigeerde David ook het Lumen Symphonicum premièreconcert in thuisstad Eeklo met op het programma o.a. Mozarts ‘Haffner’-Symfonie.

Het Lumen Symphonicum optreden met Mozarts ‘Jupiter’-Symfonie en 21ste Pianoconcerto – uitgevoerd door Daniel Blumenthal – leverde voor David een nieuw Koninklijk bezoek op; Prins Laurent bezocht Lumen Symphonicums concert in de Miry-Concertzaal van het Gents Conservatorium, het derde concert dat georganiseerd werd een jaar na de oprichting van het orkest. Deze twee vermelde werken van Mozart werden opgenomen op cd in 2016, gevolgd door Salieri’s Ouverture ‘La Secchia Rapita’, Mozarts 40ste Symfonie en Schuberts 1ste Symfonie in 2017.

www.daviddegeest.be

dialooginhoud